Gotlandssnus AB har träffat överenskommelse med Swedish Match

juli 26, 2018
Gotlandssnus AB

Gotlandssnus AB och Swedish Match har idag träffat en överenskommelse om att samarbeta där Swedish Match förvärvar en majoritetspost i Gotlandssnus AB, ett privatägt svenskt företag lokaliserat i Romakloster på Gotland.

Gotlandssnus grundades 2002 och har en årsomsättning om ca 50 MSEK. Företaget utvecklar, producerar och säljer både snus och nikotinfria produkter, och har försäljning i Sverige, USA, Asien och delar av Europa. Gotlandssnus produkter säljs under populära varumärken såsom Jakobsson’s snus och Qvitt (nikotin- och tobaksfria portionsprodukter). Företaget producerar ungefär 4 miljoner dosor per år, har ca 40 anställda, och är lokaliserat i Romakloster, i hjärtat av Gotland.

Henrik Jakobsson, VD och grundare av Gotlandssnus kommenterar: ”Vi är mycket glada att nu ha en partner som Swedish Match, och ser fram emot att fortsätta växa med våra produkter, tillverkade på Gotland. Swedish Match vill behålla den lokala förankringen av Gotlandssnus på Gotland och avsikten med förvärvet är att medverka till att skapa ett ännu starkare Gotlandssnus och därmed också långsiktigt säkra arbetstillfällen på Gotland. Swedish Match vill också att Gotlandssnus framgångsrika arbete med att bygga sin företagsidentitet och varumärken fortsätter, med positioneringen av Gotlandssnus som en “tillverkare av premiumsnus på Gotland” med kvalitetsprodukter under premiumvarumärkena Jakobsson’s och Qvitt“.

Lars Dahlgren, VD och koncernchef för Swedish Match kommenterar: “Under grundaren Henrik Jakobssons ledning har Gotlandssnus genom en tydlig gotländsk identitet och en portfölj av högkvalitativa premiumprodukter lyckats växa sin marknadsposition. Vi ser fram emot att tillsammans med Henrik och resten av Gotlandssnus personal fortsätta utveckla verksamheten på Gotland. Gotlandssnus är ett perfekt komplement till vår nuvarande affär och kommer att ge ett ytterligare djup till våra erbjudanden.

Henrik Jakobsson kommer att fortsätta i sin roll som VD för Gotlandssnus och kommer också att kvarstå som minoritetsaktieägare i Gotlandssnus. Transaktionen planeras slutföras den 22 augusti.